Опознай родината, за да я обикнеш

Траянови врата и вр. Еледжик – тайни, скрити само на час разстояние от София

Събота наближава и защо да я прекарваме вкъщи пред телевизора като можем да излезем сред природата, да разгледаме нови места и да се заредим с енергия за следващата седмица? Ето една идея къде да пътешествате наблизо.

Разположена на 64км от София се намира крепостта Траянови врата. Крепостта се свързва с римския император Траян и първите сведения за нея датират от далечния трети век. В българската история Траянови врата влиза през 986г, когато византийците, начело с император Василий II, предприемат поход срещу България, за да завземат нови територии, но срещат отпор и на 17 август византийските войски са разбити от българите под предводителството на цар Самуил. Голяма част от византийската конница и пехота били унищожени, а византийският император едва успял да се спаси, но императорските знаци били пленени. След падането на България под турско робство функциите на Траянови врата като пазител на прохода отпадат и крепостта запада.  През 2015г крепостта е реставрирана и днес е отворена за посетители.

Екскурзията до крепостта можете да съчетаете с посещение на връх Еледжик и на манастира Свети Спас. Гората в околността попада в защитената месност Еледжик. Състои се предимно от бук, габър и зимен дъб.  От самия връх, който е висок 968м, се откриват прекрасни гледки към Тракия, Рила, Родопите, Стара планина и цялото Средногорие. Местността е и от историческо значение за българите. По време на Априлското въстание там бил сформиран въстанически лагер,който е разбит на 1 май 1876г.

Манастирът Свети Спас е построен през 1885г, а в сегашния си вид е от 1908г. Осветен е на празника Рождение Богородично през 1912г в навечерието на Балканската война и всяка година на тази дата в манастира се отслужва празнична литургия. Заобиколен е от прекрасна широколистна гора, пейки за отдих, изградена е чешма.

Манастир "Св. Спас" Еледжик

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *