Опознай родината, за да я обикнеш

Триградското ждрело и Дяволското гърло

Триградско ждрело

Триградското ждрело е третото по големина в България след Буйновското и Трънското. То има дължина 7км, но същинското ждрело е дълго около 2-3км. През него се преминава по еднолентов пък с двупосочно движение, както ни посочват и пътните табели. Този път е единствената връзка със селата Триград, Водни пад, Жребево и Кестен.

Пътят е изключително живописен и ни позволява да видим как Триградска река си проправя път между високите 300-350м отвесни скали. Началото на ждрелото е на около километър и половина преди село Триград, където Триградска река влиза в пещерата Дяволско гърло.Триградско ждрело

Ако посетите пещерата ще видите най-големия в България подземен водопад, след който реката просто изчезва. Водите на Триградска река се появяват отново далеч извън пещерата.. Невероятно е как една толкова малка река е причина за съществуването на изумително красивото Триградско ждрело и на една от най-прочутите пещери в България – Дяволското гърло! Водите ѝ са образували т.нар. Бучаща зала в пещерата. Тя е толкова голяма, че в нея би се поместила катедралата „Св. Александър Невски“. За да излезете от пещерата ще се наложи да изкачите 301 стъпала. След като го направите, на пътя ви очаква възрастен мъж, който продава различни видове чай. Той ще ви помоли да застанете зад специално начертана линия и ще ви снима. Подбрал е мястото така, че да сте в центъра на главозамайваща панорама – живописният път, отвесните зъбери, проблясващите слънчеви лъчи. След като сте получили прекрасна снимка напълно безплатно, шансът да си купите чай е доста голям, дори и да не сте най-големите му любители.

Дяволското гърло

Недалеч от пещерата, продължавайки по тесния път между скалите, ще стигнете до село Триград. Днес там живеят около 500 човека, повечето помаци. В селото ще видите както джамия, така и църква. Далеч от забързания град, шума и напрегнатото ежедневие, разположено почти на границата с Гърция, селото е заобиколено от обширни иглолистни гори и тучни ливади. Жителите му живеят в уединение с природата, за замърсяване на въздуха никой не говори, а животът следва свой собствен ритъм.

Местното население се занимава предимно с дърводобив и животновъдство. Пасищата осигуряват отлични условия за овцевъдство и коневъдство. В с. Триград има мандра, в която млякото се превръща в сирене и кашкавал, които може да закупите. Поне ще знаете, че купувайки млечни продукти, не получавате имитиращи продукти. Ако искате да се потопите в атмосферата опитайте местната родопска кухня.

Триград

В селото има множество конни бази, които предлагат езда сред красивите гори и планински възвишения. Изградени са маршрути за пешеходен туризъм, предлагат се възможности за пещерен туризъм (в Триградския карстов район има над 200 пещери, в това число и Харамийската пещера), джипове предлагат фото-сафари. Недалеч е разположена и защитената местност Чаирите, където се намират 7-те Чаирски езера. Ягодинската пещера и Буйновското ждрело също са на една ръка разстояние и могат да бъдат достигнати не само с кола или на кон, но и пеша. Регионът предоставя всички условия за пълноценен отдих и почивка.

 

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *