Някъде из Европа

Верона – градът на любовта и виното

„И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета“. Така завършва едноименната трагедия на Уилям Шекспир. Ако искате да се докоснете до трагичната  любов и злощастната съдба на Ромео и Жулиета, мястото, което трябва да посетите, е Верона. Не само че тук се развива действието, но градът е запазил в голяма степен облика си от онова време, което позволява да се потопим в атмосферата, описана в творбата, да се разходим по уличките, по които са се срещали двамата влюбени, да пресъздадем сюжета, да усетим чувствата и емоциите, които са изпитвали. Неизлечимите романици, безбрежно влюбените и тези, които искат да се докоснат до неумиращата любов, тръгнали по стъпките на Ромео и Жулиета, не се задоволяват с Piazza delle Erbe и Piazza dei Signori, нито с Volto Barbaro, където се е състоял дуелът между Тибалт и Меркуцио или с Corso Porta Borsari, където Ромео отмъстил за смъртта на Меркуцио. Така в туристическите маршрути попаднали къщата и гробницата на Жулиета. Ежегодно стотици хиляди туристи идват във Верона, за да видят балкона, на който е стояла Жулиета, докато Ромео й се обяснявал в любов.  Къщата се намира на Виа Капело 23, построена е през XIV век и е била собственост на фамилия Капело. Любопитен факт обаче е терасата – въпреки старинния си вид, тя е била добавена през XX век. Но това е без значение за стотиците момичета, които застават на терасата и мечтаят за техния Ромео.

Къщата на Жулиета във Верона

А Верона може да предложи на посетителите си много повече от балкона на Жулиета. Посетете амфитеатъра и се потопете във времената на Римската имерия и гладиаторските боеве, отидете на театър както древните римляни, разходете се по мостовете над река Адидже, помолете се в някоя от средновековните църкви.

Знаете ли, че Арена ди Верона е третият по големина римски амфитеатър в Италия? В миналото е събирал до 30 хиляди души и се е нареждал след амфитеатрите на Рим (Колизеума) и Капуа. Бил е сцена на множество гладиаторски боеве и турнири, които развличали древните римляни, а днес публиката се радва на безброй оперни представления. Арена ди Верона може да се похвали с много добра акустика – до 2011г не били използвани микрофони и високоговорители. На сцената на Арена ди Верона се провеждат и концерти на световноизвестни звезди – за пример през 2016г там се състоял концерт на Адел. Български изпълнители също са заставали на сцената на Арена ди Верона – Райна Кабаиванска и Николай Гяуров.

Арена ди Верона

Арена ди Верона е разположена на площад Пиаца Бра. Това е най-големият площад във Верона, а според някои дори в цяла Италия. Заобиколен е от кафенета и ресторантчета и значими за града сгради като Палацо Барбиери, където се помещава кметството. На Пиаца Бра гордо се издига и статуята на Виктор Емануел – първият крал на Италия.

Още един площад, който си заслужава да видите е Пиаца деле Ербе. Още от римски времена е служел за градски пазар, форум и място градски събития. Заобиколен е от исторически сгради като съдебната палата, както и кулата Ламберти. В непосредствена близост се намира и площадът на Синьорията, който също се числи към забележителностите на града.

Друга интересна забележителност на Верона е римският театър (Teatro Romano). Красиво разположен на брега на река Адидже, той е дори по-стар от амфитеатъра (и театъра и амфитеатъра пазят история от близо две хилядолетия).

Мостът Пиетро, Верона, Италия

Река Адидже може да преминете по красивия каменен мост Понте Пиетра. По своето минало той не отстъпва на останалите забележителности на града – построен е през далечния I век пр. Хр. Всъщност днес можем да видим реконструкция на древния римски виадукт – мостът е многократно разрушаван и построяван. За последен път е взривен по време на Втората Световна война и работата по реконструирането му приключила през 1959г.

Красив е и дългият 120 метра мост Кастелвекио, който ще ви отведе до стария замък Кастелвекио. Замъкът бил замислен за защита на управляващата фамилия и единствената му връзка с града бил мостът.

Сред църквите по-забележителни са базиликите Сан Зено Маджоре, Сан Лоренцо и Санта Анастасия, както и катедралата Санта Мария.

Кастелвекио, Верона

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *