Опознай родината, за да я обикнеш

Виж света с Анди: лозя и вино от Мелнишкия край

Виж света с Анди: лозя

Здравейте, читатели! Отдавна не съм писал за моите преживявания, но това е, защото бях много зает. Кумувах на една сватба и имах доста ангажименти, а и тази папионка… Занимавах се и със земеделска работа. Баба и дядо имат лозови масиви край Сандански и моята помощ беше безценна. Няма да ви лъжа, че съм грабнал лозарската ножица и съм набрал няколко тона грозде, но и аз скъсах няколко зрънца и забавлявах мама. Ако не бях аз, тя нямаше да си почива на сянка, нито да се разхожда сред прекрасните лозя.

Lozq i vino

В тази връзка искам да ви разкажа за традиционните гроздови сортове и вина в този край. Лозята, разположени по склоновете край Мелник, Сандански и Петрич са станали причина в различни рекламни материали и туристически гидове мястото да бъде определяно като българската Тоскана. Само че гроздето, отглеждано в региона, не се среща в Тоскана. Нито някъде другаде по света. Прочутото мелнишко вино се прави от местния сорт грозде, наречен Широка мелнишка лоза. Широката мелнишка лоза е ендемитен сорт и се среща единствено в Югозападна България. Правени са опити да бъде разпространена и на други територии, но без успех. Широката мелнишка лоза е капризен сорт, който се е приспособил към климата в Мелнишкия край и извън него не вирее – или измръзва, или гроздето не може да узрее, или качеството не е така високо.

Lozq s shiroka melnishka loza

Виното от широка мелнишка лоза се отличава по вкус и аромат. Казват, че колкото повече отлежи, толкова по-сложен аромат добива. Аз обаче съм още малък за вино и опитах само гроздето. Въпреки че е винен сорт грозде, на вкус ми хареса. Бих го ял и вместо десертно грозде. А на дядо ще заръчам да ми запази една бутилка от тазгодишната реколта. След като отлежи 18 години, ще мога да опитам и да ви разкажа повече.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *