Пътувай вкусно

Вкусът на Япония във вашия дом

Sushi

Японската кухня се смята за една от най-здравословните в света. Основна съставка в нея е оризът, който е много хранителен и богат на белтъчини, а климатът в Япония е отличен за отглеждането му. Други традиционни за японската кухня продукти са рибата, която се консумира най-често маринована, зеленчуците, соевите продукти като мису и тофу. Място на трапезата намират и водораслите. Те съдържат множество полезни за човешкия организъм хранителни вещества, минерали, витамини и аминокиселини. Богати са на фитонутриенти, за които е доказано, че имат противовъзпалителни и противовирусни свойства и предпазват от ракови заболявания. За десерт жителите на Страната на изгряващото слънце най-често избират сезонни плодове, нарязани на тънки резенчета и красиво подредени в купичка. Концепцията за сезонната храна е силно застъпена, като местните вярват, че сезонните продукти са най-полезни и богати на хранителни вещества и малцина биха си купили оранжерийни такива. Ястията в японската кухня са добре балансирани и хармонични, така че да се усеща естественият вкус на съставките и вкусовете да не доминират един над друг. Аранжировката е от особено голямо значение. Сред най-популярните напитки са чаят и сакето, които се поднасят в малки порцеланови чашки.

 

Безспорно най-популярното японско ястие в България е японското суши. Познати са стотици видове суши като най-популярни са разновидностите на „Маки суши“, при което оризът и плънката са увити в листа от пресовани Нори (червени водорасли). За да приготвите Маки суши в дома си, са ви необходими следните продукти:

  1. Листа от Нори
  2. Ориз за суши
  3. Маринована или пушена риба
  4. Зеленчуци по желание
  5. Соев сос
  6. Уасаби паста

Приготвянето на суши изглежда на пръв поглед лесно, но подреждайки, завивайки и нарязвайки го, ще усетите колко търпение и майсторство са необходими. Но все пак, ако не се опитвате да впечатлите някой японец, ще се справите още от първия път. Първо трябва да приготвите ориза, който се вари и подправя с оцет, сол и мъничко захар. Той трябва да е нито много лепкав, нито пък сух. Оставя се да се охлади и през това време рибата и зеленчуците се нарязват на лентички. Оризът, рибата и зеленчуците се подреждат върху лист от водорасли Нори, след което внимателно се завиват на руло и се нарязват. Готовото суши се поднася в правоъгълна или квадратна чиния заедно с уасаби паста и соев сос. Соевият сос се сервира в отделна купичка. Излишно е да казваме, че вилиците нямат място на масата. Суши се яде с клечки, но ако това ви затруднява, консумацията с ръце е за предпочитане пред използването на вилица. За пиене можете да приготвите зелен чай. Добър апетит!

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *