Пътувай вкусно

Вкусът на Унгария

Унгарски люти чушки

Вкусът на Унгария е пикантен. Лютият червен пипер присъства в почти всяко ястие. Освен в любима подправка на унгарците, той се е превърнал и в любим спомен от Унгария за туристите. Красиво опакован, той се предлага както в хранителните магазини и пазари, така и в магазинчетата за сувенири, а разфасовките варират в широк диапазон – от 50 до 500 грама, ако не и повече. Освен него унгарците обичат да употребяват сладък червен пипер и лук, също и чесън, черен пипер и магданоз.

Сред най-популярните унгарски ястия е така нареченият гулаш. Представлява яхния от говеждо месо, лук, червени чушки и щедро количество червен пипер (най-близката българска версия на това ястие е курбан-чорбата). Съществуват различни разновидности на гулаш – срещала съм гулаш с картофи, гулаш с паста…

Други любими на унгарците супи са боб чорбата и лютата рибна супа. Доста характерни са и студените плодови супи, които се сервират най-често през лятото. Най-популярна е студената вишнева супа, която се приготвя от вишни, заквасена сметана и захар.

Унгарците се гордеят и със своите десерти и сладкиши. При голяма част от тях се усеща австрийско влияние. На сватби и празненства най-често унгарците избират торта Добуш. Тя е висока торта от поне пет блата, обилно намазани с шоколадов крем. Често към нея се добавят карамел и ядки.

Централните хали в Будапеща, Унгария

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *