Опознай родината, за да я обикнеш

Забележителностите около село Мезек

Trakijska grobnica krai selo Mezek

Село Мезек е прочуто из цяла България с качествените си вина. Освен с вината си, то може да се похвали и с исторически паметници и природни красоти.

Ако трябва да вървим в хронологичен ред е редно на първо място да споменем, че край селото са открити две тракийски гробници – гробницата в могилата Малтепе, известна още като Мезешката гробница, и гробницата при вр. Шейновец.

Мезешката гробница е първата тракийска гробница, открита в нашите земи. Тя е и една от най-големите, като по-голяма от нея е само тази край Старосел. Състои се от дълъг коридор (дромос), две преддверия и куполна камера. Откритите в нея находки са представени посредством холограми, които можете да видите по стените на коридора.

Krepost krai selo Mezek

Над село Мезек на един от първите родопски ридове е разположена средновековна крепост. Тя е една от най-добре запазените планински крепости у нас, но за съжаление за нея не се знае почти нищо. Крепостта има девет бойни кули, от които според информационните табели се открива красива гледка към Бяло море. Лично аз не вярвам, но със сигурност гледката към Свиленград си заслужава.

От с. Мезек води началото си екопътека, по която се стига до вр. Шейновец. Той е първенец на планина Гората, която принадлежи към Родопите. Тук е станало първото сражение в Балканската война, в памет на което на върха е издигнат паметник.  Дотам води и път, по който можете да стигнете с автомобил.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *