Опознай родината, за да я обикнеш

Забележителности в Свиленград

Svilengrad

 

Няколко думи за Свиленград

Напишете като ключови думи в Google „забележителности в Свиленград“. Наред с няколкото културни и исторически забележителности сред резултатите ще видите завиден брой казина. И наистина отивайки в Свиленград можете да поиграете на ротативките, но игралните зали, неоновите светлини, костюмираните бодигарди и луксозните автомобили със затъмнени стъкла не са определящи за облика на града. Те само подсказват неговото кръстопътно положение. Ще ви направи впечатление, че има много чейндж бюра, надписи на гръцки и особено много на турски. Това е така, защото Свиленград е на границата между Изтока и Запада, между Европа и Азия, между различни култури и религии.

Старият мост

Свиленград е мост между България, Гърция и Турция. И случайно или не, най-голямата забележителност на града е Каменният мост над р. Марица. Той е построен по времето на султан Сюлейман Великолепни, когато Османската империя е била в разцвета на могъществото си. Някога в Свиленград е имало кервансарай, джамия, чаршия и хамам. Днес само Старият мост напомня за някогашния османски облик на града.

Какво още в Свиленград

В непосредствена близост до моста е обособена панорамна площадка. Tаm можете също така да разгледате макет на моста и схема на някогашния османски комплекс. Сред останалите забележителности на града се нареждат църквата „Св. Троица“, историческият музей, паметниците на героите от войните за национално обединение и на загиналите в щурма на Одрин и най-старото светско училище в града – училилище „Христо Попмарков“, където в продължение на година е учителствал Иван Вазов.

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *