Някъде из Европа

Загреб за няколко часа

Тръгнахме от София рано сутринта и към 14:00ч вече бяхме в Загреб. Настанихме се в хотела, отпочинахме и се отправихме на разходка из града. На следващата сутрин трябваше да продължим пътуването си, така че нямахме много време за забележителности и впечатленията ни се крепят само на няколкото часа, прекарани там. Загреб обаче остана в сърцата ни. Той е една от най-красивите балкански столици и ни накара да се чувстваме горди от това, че сме славяни и че наши близки народи на Балканите, каквито са хърватите, могат да се похвалят с такава архитектура и европейски облик.

Сините трамваи на Загреб

Вместо да се лутаме из града с колата, да разчитаме на навигация и да търсим къде да паркираме, решихме  да се повозим в традиционните за града трамваи. Не си спомням цената на билетчето, но не беше висока.  Както в България, така и в Хърватска билет можеш да си купиш от шофьора, но за разлика от перфораторите в столичния градски транспорт, там билетите се валидират на електронни устройства (важно е да не забравите да валидирате билета си!). Загребските трамваи са боядисани в красив син цвят, изключително чисти са, а през прозорците поглъщахме първи впечатления за града, улиците, сградите и хората.

Bap Josip Jelacic Square

Слязохме на центъра на Загреб, на площада Бан Йосип Йелачич. Кръстен е на националния герой на Хърватска Йосип Йелачич, който освободил хърватските селяни от крепостната зависимост и се противопоставял на унгарските претенции към Хърватска в рамките на Австро-Унгарската империя. Площадът е заобиколен от старинни сгради в богата палитра от цветове, през него минават стотици хора, забързани в различни посоки, а в центъра му се извисява статуя на бан Йосип Йелачич, гордо възседнал кон. Статуята съществува от 1866г, но по време на комунистическия режим е била премахната, тъй като Йосип Йелачич не въплъщавал ценности, които били на почит по това време. Той бил символ на неподчинение, а Югославия се стремяла да възпитава лоялност у гражданите. След обявяването на независимостта на Хърватска през 1990г, статуята отново гордо заела мястото си в центъра на провъзгласения за столица Загреб.

Bap Josip Jelacic, national hero of Croatia

Загреб е разделен условно на Горни и Долни град. Площадът Бан Йосип Йелачич се намира в Долни град. Долни Град е оживен, съвременен, модерен, там ще намерите паркове, музеи, театри, големи административни сгради, магазини, заведения и въобще всичко, което един европейски космополитен град може да ви предложи.

Zagreb and the Cathedral

Отдалеч прави впечатление катедралата. Кулите и се виждат от всяка точка на града. Те са почти близнаци – разликата във височината им е само 1м. Катедралата е изградена в готически стил, размерите и са внушителни, а вътре събира 5000 души. Влизайки в нея си помислихме, че това е най-красивата катедрала, която някога сме виждали. Официалното и име е Св. Богородица, но е по-известна като Загребската катедрала. В непосредствена близост до нея ще видите статуята на Дева Мария и Епископския дворец.

The Cathedral of Zagreb

Когато сте се понаситили на забързания ритъм на града, поемете по стръмните улички към Горни град. В Горни град времето сякаш е спряло. Тесните калдъръмени улички, заобиколени от красиви барокови сгради, ще ви навеят спокойствие и носталгия по отминали времена. Обърнете внимание на осветлението – улиците на Горни град все още се осветяват от газени лампи.

Gornij Grad, Zagreb

Сред забележителностите на Горни град най-ярко впечатление прави  църквата Св. Марк. Построена е през XIII век и днес тя е една от най-старите постройки в Загреб. Уникален е покривът на църквата, който е покрит от глазирани плочки, изобразяващи герба на Загреб и герба на Хабсбургското хърватско кралство. На площад Св. Марк се намират освен едноименната църква още парламентът, правителството и кметството. Романтичният облик на най-важните държавни сгради по нищо не напомня на грандиозните строителни проекти в много други страни, но пък чарът и атмосферата, които излъчват, са неповторими.

St Marc Cathedral, Zagreb

По пътят за Горни град и обратно преминахме през още една от забележителностите на хърватската столица. И като казвам „преминахме“, имам предвид точно това. Става въпрос за Каменната порта. В миналото градът е бил заобиколен от крепостни стени и в него се е влизало само през специално изградени за целта порти. Днес Каменната порта е последната оцеляла, а във вътрешността ѝ е изграден параклис на Св. Богородица.

Zagreb

По живописните улички надолу към Долни град започна да се смръчава и ние решихме, че е време да приключваме с разходката. Замислихме се, че в момента на площад Св. Марк може би палят газените фенери и ни се прииска да бъдем там. Един дълъг ден, в който се заредихме с много емоции и впечатления, беше към края си и ние с нетърпения очаквахме какво ще ни предложи следващият.

Загреб

 

 

ПП: За снимковия материал специални благодарности на Петър Карагьозов 🙂

Previous ArticleNext Article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *